بهترین الگو برای یک زندگی خوب حضرت فاطمه (علیها السلام) است

سیره اخلاقی حضرت زهرا سلام الله علیها
انسان برا ی رشد و تعالی بدون شک به الگویی نیاز دارد، که زندگی خود را با رفتار و عملکرد او تنظیم کند و زندگی او را سرمشق زندگی خود قرار دهد. یکی از چهرههای موفق و الگوی کمال انسانی، حضرت فاطمه(علیها السلام) میباشد، که می تواند در هر دوره مورد توجه باشد.
در این مجال با گوشه هایی از زندگی بانوی عصمت و طهارت علیها السلام آشنا می شویم:
نه دروغ نه خیانت نه مخالفت
در روز های آخر حضرت زهرا علیها السلام، امیرالمومنین علیهالسّلام کنار بستر ایشان نشستند، حضرت عرض کرد: اى پسر عمو! احساس مى كنم كه مرگ من فرا رسيده است و چنانم كه ترديد ندارم به اينكه هر ساعت به پيوستن به پدرم نزديكتر مى شوم و اكنون به چيزهايى كه در دل دارم ترا وصيت مى كنم. على علیه السلام فرمود: اى دختر رسول خدا! به آنچه مى خواهى وصيت كن، و كنار بالين او نشست سپس فرمود: اى پسر عمو! سه چیز در زندگی من با شما نبود.اول: هرگز من را نسبت به خودت دروغگو نیافتی.
دوم: هرگز من را خیانت کار نیافتی.
سوم: از هنگامى كه با يكديگر زندگى مشترك داريم با تو مخالفتى نكرده ام.
علی علیه السّلام فرمود: پناه بر خدا كه تو به احكام خدا داناتری و پرهيزكارتری.(1)
شرم از خدا
روزی امیرالمومنین وارد خانه شد،رو به حضرت زهرا علیها السلام نموده و فرمودند: فاطمه جان! غذایی هست بیاوری ؟ حضرت پاسخ داد: به خدا قسم علی جان، دو روز است که در خانه غذای کافی نداریم، آنچه هم که بوده ایثار کرده ام و به شما و حسن و حسین داده ام و خودم چیزی نخورده ام. حضرت فرمود: چرا نگفتی تا چیزی تهیه کنم؟ حضرت پاسخ داد: یا علی! من از پروردگارم شرم می کنم که از تو چیزی بخواهم که بر آن قادر نیستی.(2)
نهایت ایثار
مردى نزد پيامبر صلى الله عليه و آله آمد و اظهار گرسنگى كرد. رسول خدا صلّی الله علیه و آله در مسجد رو به حاضران فرمود: چه کسی امشب حاضر است این مرد را مهمان کند؟ على بن ابى طالب عليه السلام عرض كرد : من او را ميهمان مى كنم. يا رسول اللّه! سپس نزد فاطمه عليهاالسلام آمد و گفت : غذا چه دارى اى دخت رسول خدا ؟ فاطمه عرض كرد : جز غذاى كودكان چيزى نداريم ، امّا ميهمان را بر خويشتن مقدم مى داريم. چون بامداد امیرالمومنین عليه السلام نزد پيامبر صلى الله عليه و آله آمد و ماجرا را برايش نقل کرد، طولى نكشيد كه خداوند این آیه را فرو فرستاد: «وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌوَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ »؛ (3) و آنها را بر خود مقدّم میدارند هر چند خودشان بسیار نیازمند باشند؛ کسانی که از بخل و حرص نفس خویش باز داشته شدهاند رستگارانند! (4)
مقداد ملایی
پی نوشت ها:
1. بحار الانوار ،ج42، ص 191.
2. مناقب ابن شهر آشوب، ج 2، ص 77.
3. حشر: ۹.
4. الأمالی للطوسی: ص ۱۸۵ ح ۳۰۹.